1e Wereld Oorlog

De streek “de Argonne” ligt -zoals elders al vermeld- dichtbij (ca 20 km). Dit is niet alleen goed om te weten met het oog op de zondagse rommelmarkten, maar ook vanwege de herinnering aan de oorlogen in dit gebied. 

Imécourt en haar buurdorpen liggen in een gebied waar zich vanaf 1870 maar liefst 3 oorlogen hebben afgespeeld en waarvan de 1e Wereldoorlog nog altijd de meeste aandacht opeist. 

Zoals mijn overbuurman mij ooit zei:

Imécourt is wel wat buitenlanders gewend

5/5

Het front lag op maar enkele tientallen kilometers van Imécourt vandaan in de bossen nabij Varennes-en-Argonne en ook in het voormalige kasteel van Imécourt (door Amerikanen per ongeluk afgebrand bij de bevrijding in 1918) waren Duitsers gelegerd. Overigens hielden de Duitsers in de velden rond ons dorp oefeningen in het granaatwerpen…met houten mortieren.

Ook wij zijn langzaamaan “gepakt” door de waanzin van dit verleden. Vooral door de vele monumenten en plakkaten met gevallen helden in zowat elk dorp, maar ook doordat in het vredige landschap de vele begraafplaatsen met de vele rijen kruisen haast niet te missen zijn.

Het boek “Velden van Weleer” (te vinden in onze bibliotheek) is een gedegen bron voor hen die wat meer willen weten of bezichtigen.

Ook het wereldberoemde (echt waar!) museum van “Romagne ’14-’18” is het bezoeken waard. Museumdirecteur Jan Paul de Vries heeft er sinds 1976 zijn levenswerk van gemaakt om op indringende en educatieve wijze bij het dagelijkse leven van de mens achter het wapentuig stil te staan. Cabaretier Diederik van Vleuten is een geregeld bezoeker van het museum. Aan de hand van voorwerpen brengen zij persoonlijke verhalen uit de Eerste Wereldoorlog tot leven in een korte theatertour. Bij het museum is er tevens een sandwicherie met terras.  
Adres: 2 Rue de l’Andon, 55110 Romagne-sous-Montfaucon.

 

Breng vooral aansluitend een bezoek aan de om de hoek gelegen Amerikaanse begraafplaats en bestijg even de trap in het midden van het park en sta (nogmaals) even stil bij de waanzin die oorlog heet.

Voor hen die wat meer over de strijd in onze regio wil weten is er een hoop informatie op het internet aanwezig. Een kleine selectie met relevantie voor de omgeving: