Steden & Musea

Het departement Ardennen -waar ons huis staat- maakt deel uit van de regio Grand Est, oftewel Champagne-Ardenne. Het grenst aan de departementen Meuse, Marne en Aisne, alsook aan België. Daardoor zijn de Belgische bochten en het Belgische bier niet ver weg. Ook de Meuse -oftewel de Maas- stroomt niet gek ver van Imécourt vandaan. Veel motortochten hebben dan ook steden als Namen en Dinant in de routebeschrijving staan.

Kenmerkend voor de Franse Ardennen zijn de vele heuvels (max 500 mtr), de Maas die vanuit het zuiden naar België stroomt en de bossen, die weer afgewisseld worden met velden, vee en landbouw. De kronkelende wegen zijn ideaal om de diverse toeristische routes te rijden, of te bewandelen. Er zijn meerdere wandelingen in de directe nabijheid. Ook de Grande Randonnée route nr 14 naar Santiago de Compostella passeert ons dorp op maar 6 km afstand.

Charleville-Mezieres (67km) is de bestuurlijke hoofdstad. Vouziers (op 20 km) is de stad waar alle dorpen fiscaal en administratief mee te maken hebben.

VVV’s:
Er zitten toeristenbureau’s in Vouziers (op 20 km afstand, op de grote markt) en in Stenay (bij het kleine haventje voorbij de camper-camping). Zij bezitten veel actuele informatie en zijn zeer behulpzaam voor als je wat specifieks zoekt.

Links op andere sites
Uitgebreide info -en zeer het bekijken waard- is in het Nederlands te vinden op de sites van:
–  de officiële site van de regio 
Ardennen ;
– de site van het Frans Reisbureau met info over alle dorpen van de regio;
– de watermolen van Stenay, le Moulin Le Cycne, alwaar je kunt doorklikken op actuele info;– de camping La Samaritaine, onder het kopje Toerisme.

En ons eigen dorp Imécourt heeft zowaar ook een eigen site. 

STEDEN:

STEDEN:
– Op ca 63 km afstand ligt Charleville-Mezieres de regionale hoofdstad van de Ardennen. Parkeren is heel makkelijk bij de cinema.
Het in Lodewijk XII-stijl gebouwde plein La Place Ducale is een kopie van het Place des Vosges in Parijs. Op het middenplein met draaimolen -en in de zomer een heus strand- is bijna altijd wel wat te doen. Check het internet hiervoor.
Vakantiewoning Champagne Ardennen Argonnen Imecourt Charleville
Rondom het plein zijn tal van prachtige zeventiende-eeuwse huizen te vinden met daaronder arcade bogen. Deze bogen zorgen ervoor dat het plein een bijzondere uitstraling heeft. Onder de bogen zijn winkels en verschillende horecagelegenheden te vinden en het Maison du Tourisme. Midden op het plein staat een mooie oude fontein en een ouderwetse draaimolen. Als je via een van de hoeken het plein verlaat kom je uit bij het prachtige Musée de la Ardenne. 
Aan het eind van een van de zijstraten is het Museum van Rimbaud, dichter -net als zijn latere vriend en minnaar Paul Verlaine- en inspirator van o.a. Jim Morrison en Bob Dylan.

Vakantiewoning Champagne Ardennen Argonnen Imecourt Epernay


– Op 102 km ligt
Epernay, midden in het hart van de Champagne en met eveneens niet te missen champagnehuizen; 

– Op 80 km ligt Reims, met haar mooie kathedraal en vele parken en terrassen. En de vele champagnehuizen die er -zelfs met ondergronds treintje- te bezoeken zijn;

– Op 50 km ligt Verdun, het onneembare bastion van der Fransen in de 1e Wereldoorlog, met rondom vele bekende forten en slagvelden;

– Op 47 km ligt bij het plaatsje Marville een prachtige begraafplaats “Cimetière Saint-Hilaire” waarvan het kleine kerkje met de uitstalling van grafzerken niet moet worden overgeslagen;

Zin in een rondrit? :
De Ardennen kennen diverse thematische routes, zoals de route van Rimbaud Verlaine en de route der versterkte kerken  en versterkte forten


Activiteiten voor kinderen:

Kastelen:
Op 50 km ligt Sedan met het imposante Kasteel van de hertog van Bouillon. Het kasteel van 35.000m2 verdeeld over 7 niveaus is te bezichtigen en is ten dele ook een hotel.

Bezoek het ridderkasteel van Sedan en laat de fantasie de vrije loop. Voor kinderen is er een speciaal boekje met informatie, spelletjes, opdrachten en kleurplaten. Eenmaal bij de uitgang weten ze “alles” over prinsen, prinsessen, soldaten en de Middeleeuwen.

Spelen:
Spelen en ravotten kan naast de Camping Samaritaine, alwaar wat klimtorens staan. Of bij het meertje verderop.

Een heuse beleving voor kinderen van 2-10 jaar is het “Domaine de Vendresse“  speelpark op 36km afstand, alwaar rond een oude ijzeroven uit 1600 (waarin films worden vertoond) allerlei spelletjes kunnen worden gespeeld, dingen beklommen, zaken kunnen worden ontdekt, en vaardigheden kunnen worden getoond. Er zijn ook 3 visvijvers en hengelverhuur.
Vergeet niet tijdig te lunchen of zelf iets te eten mee te nemen, want de keuken gaat in de loop van de middag dicht.

Het park is -net als het Park Argonne Découverte hieronder- met de Pass Touristique Ardennes  te bezoeken. Met deze pas krijg je na een bezoek aan één van de zeven geselecteerde bezienswaardigheden 1 bezoek gratis.

– Wild en Dieren:
Voorbij Grandpré ligt het Argonne Discovery Park (Parc Argonne Découverte. Een soort educatieve dierentuin, waar veel schoolreisjes naartoe gaan. Er is veel te leren over dieren die in de Ardennen voorkomen, w.o. de relmuis of zevenslaper. Een op een eekhoorn gelijkend dier (zelfde soort staart, alleen dan zwart/grijs) dat alleen maar (hazel-)noten eet en die zeven maanden van het jaar slaapt. Soms ook bij ons op zolder…
Er zijn ook veel kleine en grotere -spectaculaire- roofvogels, en er zijn twee roedels wolven die om 5 uur gevoederd worden.

ROMMELMARKTEN:
Nationale hobby is het bezoeken van rommelmarkten.
Kijk hiervoor op Broc-a-Brac , of op VideGreniers en [Geolokaliseer mij]  zodat de markten in een cirkel van 40 km rond Imécourt worden getoond.

MUSEA

– Biermuseum in Stenay:
Wil je geen oorlogsmuseum bezoeken, maar het wat luchtiger houden, dan is het  biermuseum van Stenay ook een tip. Prachtige emaille borden en een overzicht van reclame door de jaren heen, evenals de vele brouwprocessen. Af te sluiten met een biertje in het café, alwaar ook een ruime keuze aan bier en aanverwante producten zijn aan te schaffen. 
En trouwens een prima terras in de zomer! 

De VVV zit bij het haventje in het huisje aan het water.

 

 

– Centre Pompidou in Metz:
Op 135 km afstand ligt Metz, een gezellige winkelstad vol met creativiteit en terrassen. Het Parijse museum Centre Pompidou heeft hier een architectonisch pareltje neergezet met wisselende exposities. Door de komst van het museum is ook de buurt er omheen vol met vibes en jeugdige winkel/design activiteiten.

– Musée L’ecole de Nancy:
Op 150 km ligt Nancy, wat verder weg, maar zeer de moeite waard, al was het alleen maar vanwege het beroemde museum van de Art Nouveau, genaamd “Museé L’ecole de Nancy”.  
Het museum is gevestigd in het voormalige buitenhuis van Eugene Corbin, beschermheer van de Art Nouveau in Nancy en groot verzamelaar. De basiscollectie van het museum bestaat uit de verzameling die Eugene Corbin samen met zijn vrouw aanlegde. Na zijn dood werd de collectie aan de stad geschonken. In 1964 opende het museum voor het eerst zijn deuren voor het publiek.

De collectie is indrukwekkend. Van compleet ingerichte kamers tot unieke glazen objecten. De meeste stukken in het museum behoren toe aan de bekendste en grootste kunstenaars uit de Art Nouveau. Kunstenaars zoals, Emile Gallé, Camille Martin, Louis Majorelle, Victor Prouvé en Jacques Gruber zijn terug te vinden in het museum.
Als je het museum bezoekt neem dan ook even de tijd om een wandeling door de schitterende tuin te maken.