Sport & Ontspanning

Zwemmen & Watersport:

De Camping van Grandpré ligt aan zwak stromend water. Geschikt om even de voeten af te koelen of te vissen, maar niet echt zwemwater.

Bij Camping La Samaritaine -voorbij de benzinepomp van Buzancy- ligt een klein meertje waar het prima picknicken en luieren is. Er zijn wat klimtorens, klimrekken en ander speeltuig.

Op 26 km afstand -voorbij Le Chesne- ligt het veel grotere Lac du Bairon met een prima strand en dito horeca en verhuur van (zeil-en roei) boten.

Een hele mooie plek is naast de D38A tussen Montblainville en Varennes-en-Argonne, met een prima kiezelstrand en waar je prima vanaf de dam het water in kunt springen.

Kano huren:
Een solo e/o meerpersoons kano kan gehuurd worden in Givry Loisy bij Hôtel Restaurant Auberge du Pied des Monts en in Douzy, bij de camping.

Fietsen:

Sinds een paar jaar heeft men de Franse Ardennen op de fietskaart weten te zetten door het fiets-skate en wandelvriendelijk maken van 450 km aan zgn. Voies Vertes, die lopen over het jaagpad en andere bestaande weggetjes langs rivieroevers van de Maas en haar zijtakken. Geschikt voor jong en oud, want rivieren stromen nooit steil.

Motortochten:
De slingerende bochten van België zijn bekender, maar houden heus niet plotseling op bij de grenzen met Frankrijk. En het is waar: Onbekend maakt onbemind. Maar het is toch echt op een van mijn motortochten dat ik ons huis in Imécourt heb ontdekt!

Zie hier voor een aantal downloadbare tochten die ook de regio aandoen. 

Fototochten:
Als fotograaf kun je in de omgeving behoorlijk aan je trekken komen. Eigenlijk hoef je het huis of de tuin niet eens ver achter je laten. Er is genoeg “verstild leven” in het dorp. Openstaande stallen, verweerde materialen, kippen, ganzen, ezels…en zo nu en dan een mens zowaar.
Natuurfotografen kunnen hun lol op met de vele roofvogels die her en der op een paal op de uitkijk zitten.
En landschap fotografen zullen smullen van de mooiste vergezichten, of juist die eenzame boom midden op dat veld.

Zelf ben ik bezig met een project “Maria’s in het landschap”…dus kom je er ergens een tegen…

Tennis:
Er is een tennisbaan gelegen bij de lokale camping van Grandpré. De verhuur en het sleuteladres loopt via het Café aan het plein van Grandpré (Café Vert d’Eau +33 3 24 30 50 33). Kosten zijn ca 10 euro voor een middag. Rackets en ballen liggen (als het goed is) in het tuinhuis boven.
Bij feestzaal “La Forge” naast de elektrische waterinstallatie in de bocht op de weg naar Champigneulle is ook een tennisbaan, maar het is mij niet bekend of deze verhuurd wordt.

Volleybal en Badminton:
In het tuinhuis boven liggen shuttles en badmintonrackets en een net dat ook voor volleybal gebruikt kan worden.

Jules de boules:
Dit Franse balspel mag natuurlijk niet ontbreken. Er ligt een metalen set eveneens in het tuinhuis boven.

Vakantiewoning Champagne Ardennen Argonnen Imecourt Omgeving_01
Station Spoor Imecourt_Omgeving (35)

Wandelen:
Er lopen de nodige routes in de regio. Een (GR 14) gaat zelfs naar Santiago de Compostella, maar aangenomen dat deze route iets te lang is, zijn er ook goede alternatieven. 
In de achterkamer, hangt aan de kast een zwart tasje met wandelingen in de buurt.
Zorg voor voldoende watervoorraad bij hogere temperaturen!!

  • Wandeling 2 begint bij LaTalma een gehucht achter Grandpré. De route is bewegwijzerd met gele strepen en leidt in een ½ uurtje naar een prachtig meertje met picknickplaats; 
    Voor het beginpunt van deze wandeling zie je aan de bosweg aan de rechterkant picknick-tafels. Vanaf hier is een leuke rondwandeling langs een bron te maken. (Niet bewegwijzerd, maar goed te volgen);
  • Wandeling 4 begint in Nouart en loopt naar Tailly, maar is halverwege te verkorten;
  • Wandeling 7 erg leuk, maar wat langer;
  • Wandeling 8, begint in Buzancy en loopt via Fossé, terug naar Buzancy. Ook half te doen door met 2 auto’s te rijden . 

Vissen:
Vissen kan (met vergunning) overal waar stromend water is, tenzij dit uitdrukkelijk is verboden. Sommige wateren zijn in privébezit en er zijn er ook waar je tegen betaling kunt vissen op o.a. forel.
Forelvissen kan tussen April en September op de 1e zondag van de maand bij feestzaal “La Forge” naast de elektrische waterinstallatie in de bocht op de weg naar Champigneulle. De burgemeester van Champigneulle -monsieur Pierre Laurent Chauvet- is de beheerder. Voor meer informatie zie de site van Champigneulle.  

Iets verder weg ligt op 36km afstand het “Domaine de Vendresse ”, in feite een speelpark voor kinderen van 2-10 jaar, maar het heeft ook 3 vijvers met hengelverhuur en elk een eigen soort vis (forel, karper of steur).

Karten:
In Bouillon (op 58 km afstand) en bij Douzy (20 km) zijn kartbanen. Zie het internet voor actuele info en openingstijden.